Vértes és Bakony: Gánt, Bakonybél, Zirc


Élet a Marson, avagy Gánt elhagyott bauxitbányái

Felkerekedtünk, mert elindulni, úton lenni, megérkezni jó... Bakony volt a célpont, ezen belül Bakonybél falucskája, a környék ezer látnivalója végett. A konstans szemerkélő eső, és a célpontnál jelzett időjárási viszonyok azonban átírták a tervet: odafelé kicsit megálltunk a Vértes hegység lábánál, Gánt bauxitbányáinál.

Öt bányatelep is működött a település határán, mi most nem abban időztünk, ahol a tanösvény található. Balás Jenő bányamérnök 1920-ban bukkant errefelé a bauxitra, a bányát hat évvel később meg is nyitották. Azt mondják, a 30-as években a világ egyik legjelentősebb bauxitbányája volt, a II. világháborúban a németek hadászati célra kisajátították. A csúcstermelés 1953-ban 600 000 tonna volt...

A bánya élete kevesebb, mint 40 évig tartott, 1962-ben bezárták, azóta a természet és az idegenforgalom hódította vissza és meg a területet - ha mélyebben érdekel bennünket a téma, a bányászati múzeum ad választ minden kérdésünkre. Mi most nem kérdeztünk,  sokkal inkább ámultunk a vörös talaj és a buja zöld növényzet retinaborzoló látványán. Ha valaki csak kicsit is szeret fotózni - itt elveszett... :-)

Gánt, Magyarország, Európa, Föld, Naprendszer

Színorgia a bauxittelepen

Gant-kanyon (bocsi) :-)

A zöld itt kicsit kompenzál

Nehéz betelni vele...

Szépséges...

Búcsú Gánttól

A bánya környéki erdők zöldje pihenteti a szemet :-)

Sok helyen lehetne, de ez Gánt környékén volt

Az idő kegyes volt, csak a végén kezdett esni. Mire Bakonybélbe értünk, megszáradtunk, és a kipakolás után elindultunk, hogy megnézzük a Szentforrást (Borostyán-forrásnak is nevezik) Bakonybéltől 1 kilométer távolságra. Az út olyan, amilyennek a 'sárga utat" képzelem az Óz, a nagy varázslóból, csak kicsit fehérebb.

Úgy kanyarog, és olyan csodaszép mezők övezik, hogy azt éreztem: ha semmi mást nem látnék ebben a két napban, akkor is megérte eljönnöm... Pedig a tó a kis kápolnával és a három forrás vizével még csak most következett...

Caminos életérzés fogott el...

A tavacska túloldalán az út kanyarog tovább...

A lelkem egy darabja itt maradt - vissza kell mennem érte...

„Áldozóhely volt. Szentély. Pogány templom, később keresztény. Mutatja még egy-két mohos darab a hajdani falakat. Most csak hely. Fű, fa és bokor tenyészget csöndjében. Élni akar. Lábod ősi ösvényre ismer. Akármikor jössz, itthon van az Isten.” (Kányádi Sándor: Folytonosság)

A hagyomány szerint Szent Gellért remeteségben eltöltött a vidéken néhány évet, és gyakran jött erre a helyre, a három forráshoz imádkozni. Tiszteletére 1825-ben kápolnát emeltek, a három forrás vizét kőből rakott medencével foglalták kútházba. A tavacska ekkor még nem létezett - a falu lakói felajánlásokból 1996-ban duzzasztották meg a forrásvizeket kicsiny tóvá.

Ami így létrejött, számomra elképesztő erővel bír, megmagyarázhatatlanul vonzódom ehhez a zsebkendőnyi területhez...

Szentkút tava Bakonybél mellett

Opra Szabó István zirci szobrászművész alkotása.
Csak egy szobor... mégis, a béke az arcán olyan emberi...

Piciny kápolna, előtte a kőmedence, ahová a három forrás vize folyik

Aznapra kimaxoltuk a szemerkélő esőben még élvezhető kirándulást, és lassan ránk is esteledett - visszatértünk a szállásra, kitalálni, mi legyen másnap a célpont. Zirc volt az esélyes.

*
Így is lett. A reggeli közben is esett még, így egyértelmű volt, hogy mivel egyikünk sem járt még az apátságban, ezt a fehér foltot színezzük ki térképünkön.

Zirci Ciszterci Apátság, de csak mert az őr megvárta, hogy lefotózzam,
csak azután szólt, hogy fűre lépni tilos. Hiszek az emberiség túlélésében.

Az ajándékboltban lehet megvenni a belépőjegyet, amivel idegenvezetéssel látogatható a templom, az apátsági műemlékkönyvtár, az arborétum és az egyháztörténeti gyűjtemény. Ez utóbbit kihagyva jártuk végig a három lehetőséget, és azt gondolom megérte.

Az 1982-ben, alapításának nyolcszázadik évfordulóján basilica minor rangot nyert templomban kapott információk érdekesek voltak, az idegenvezető hölgy lelkes és életteli, öröm volt őt hallgatni. Jó volt tapasztalni, hogy - legalábbis úgy tűnt, - szereti a munkáját, és fontosak neki a látogatók, sőt, büszke a városra és az apátságra.

Az 1700-as évek első felében kezdték építeni németföldről érkező ciszterci szerzetesek, felhasználták a kicsit távolabb álló középkori templom romjainak köveit is. Az épület berendezése kizárólag fából készült, bár ezt laikus nem mondaná meg: az aranyborítás és az oszlopok márványos festése, kidolgozása jól álcázza.

Apátsági templom, Zirc

Még izgalmasabb volt a könyvtár. Az első könyveket a 18. században az új alapítást végző heinrichaui szerzetesek hozták magukkal, az állomány 1950-re 65.000 kötetre duzzadt. A rendet feloszlatta az akkori rezsim, a könyvtár állami tulajdonba került.

Az 1400-as, 1500-as évekből fennmaradt könyvek látványa elérzékenyített, szinte láttam magam előtt az írástudók, szerzetesek alakját, ahogy épp a gyógynövényeket rajzolják és színezik a hatalmas könyvek lapjain.

600 éve valóság ez a törékeny, sérülékeny könyv...

Apátsági könyvtár, Zirc

A Monarchiát megmutató könyvsorozat néhány könyve Magyarországról szól

Lenyűgöző a könyvtár mennyezete

Apátsági könyvtár, Zirc

Jólesett a kávé és a süti a Monostor Cukrászdában, hazafelé pedig a két nap összegzése: így "ősszel" is szép volt, nyáron még visszajövünk... :-)


Hamarosan írom a következőt, amint megélem. :-)
Addig is jó utat, bármerre is jársz.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések